My mission to nature

Het liefs ben ik buiten aan het hardlopen of mountainbiken en geniet ik van de natuur. De klimaat crisis grijpt me aan en ik zoek manieren om iets terug te geven aan onze planeet in plaats van er enkel van te nemen. Naast dat ik sinds september 2018 samen met mijn vrouw gestopt ben met eten van vlees en zoveel mogelijk met het OV reis, wil ik echt iets bijdragen. Voor mijn eigen gemoedstoestand en zodat ik me minder hoef te schamen richting de kinderen van nu, wanneer zij me later vragen wat ik heb gedaan in deze tijd nu we verdere schade nog kunnen voorkomen.

Dit doe ik door elk uur dat ik werk ook een bijdrage te leveren aan milieu organisaties.

Doel 1: Bomen planten.
Doel 2: Wildleven beschermen

(vergeet niet naar onder door te scrollen? šŸ˜‰ Dan leer ik je nog wat je zelf kunt doen om je impact te verlagen)

DOEL1: Bomen planten ter reductie van de CO2 en voor uitbreiding van leefruimte

Dit doe ik o.a. door voor elk  uur werk twee bomen te laten planten op plekken waar dit het meest nodig is. Mijn doel is om 50.000 bomen te laten planten.

Inmiddels 15587 bomen laten planten

laatste update mei 2023

Bomen planten is slechts een manier om invloed te hebben op de natuur. Bomen bieden een leefgebied voor dieren, zuiveren waterbronnen, reduceren CO2, beheersen overstromingen en erosie en helpen de grond aan te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw. Dit komt ten goede aan de lokale bevolking die kan profiteren van goede landbouwgrond, bouwmaterialen, brandstof, voedsel en veevoer. Daarbij wordt door het boomplant-project ook werkgelegenheid voor de lokale bevolking gecreĆ«erd waarbij zij ook de nieuwe aanplanting beschermen tegen illegale kap.

De wereldwijde ontbossing is goed voor 1/3 van de CO2 toename.

Mede daarom is het keihard nodig om bomen te planten en ook de natuur zijn wilde leefomgeving terug te geven

Een wetenschapper die jarenlang satelliet beelden en data analyseerde over ontbossing toont zijn bevindingen aan BBC.

TREES ROCK!

De impact van een boom is groot.  De bomen worden geplant in gebieden waar grote behoefte is aan herbebossing. Ook in gebieden waar mangrove en bossen zijn verwoest en gekapt, waardoor de lokale bevolking vruchtbare landbouwgrond heeft verloren en bloeiende ecosystemen zijn weggevaagd, zijn dringend bomen nodig.

De geplante bomen geven ook zaden voor nieuwe bomen. Deze zaden worden weer door de lokale bevolking opnieuw geplant en geven op hun beurt weer opnieuw zaden af. Dit is de reden dat Ć©Ć©n boom al een groot verschil kan maken.

Elke uur werk door Keenz, zal dus de komende eeuwen zijn positieve invloed hebben op de bebossing en de regioā€™s waar onze partner bomen laat planten en laat beschermen door de lokale gemeenschap.

De bomen worden gepland en groeien op locaties waar ze het meest nodig zijn: BraziliĆ«, EthiopiĆ«, HaĆÆti, Honduras, IndonesiĆ«, Kenya, Madagaskar, Mozambique, Nepal en de Filipijnen.

“Planting a tree is something different than growing a tree…”

“Eden Reforestation projects reduces extreme poverty and restores healthy forests by employing local villagers to plant millions of trees every year. Learn more about the work being done and how you can help. “


DOEL 2: Bescherming van de natuur door illegale handel te dwarsbomen

Eenzelfde bedrag aan financiƫle steun voor de bomen, wordt ook gedoneerd voor steunen van een organisatie ter bescherming van dieren.

Zij dwarsbomen criminele netwerken die handelen in dieren in het wild, hout en vis door bewijzen te verzamelen en hen voor het gerecht te slepen.

Om een klein idee te geven hoe corrupt de illegale handen in wilde dieren is legt de directeur van de WJC o.a. uit dat regeringen van landen op de hoogte zijn maar niks doen. Ook zie je dankzij onze Freek Vonk dat degene die met helikopters moeten jagen op stropers, hen juist de locatie van de neushoorns verraden aan de stropers, welke de de geweren kopen van de lokale politie.

Over de Wildlife Justice Commission
De WJC is van mening dat onze natuur niet te koop is voor de hoogste bieder. Het moet worden beschermd tegen mensenhandelaars die bedreigde soorten in snuisterijen en sieraden veranderen. Hun missie is het verstoren en helpen ontmantelen van de netwerken die deze destructieve industrie ondersteunen.

Voorbeeld van een arrestatie door de WJC.
Netwerk opgerold welke handelde in wilde dieren (als huisdieren).

“It takes a network to defeat a network”
Voor meer informatie en om te helpen zie
https://wildlifejustice.org/our-cause/


Wist je dat jij als ‘westers persoon’ Ć©cht veel kunt doen om je impact te verlagen?

Jij als Nederlander kunt een enorme bijdrage leveren in het verkleinen van je eigen impact. Omdat wij als westers land nou eenmaal een enorme impact maken met ons gedrag in vergelijk met de rest van de bewoners van deze planeet. Ik besefte me dat te laat vind ik, dus vandaar dat ik je hiermee hoop te inspireren dat je zelf veel kunt betekenen en om je impact te verkleinen. Alleen moet je weten hoe en dat zit dus vooral in alle spullen die je koopt. Dus lang leve marktplaats, leen vooral van bekenden, laat iets repareren als het kapot gaat en denk twee keer na of je iets nou echt wel nodig hebt.

De impact zit hem niet enkel in het gebruik, maar bij het maken en vervoeren van alle dingen die we dagelijks kopen. De meeste impact heeft al plaatsgevonden nog voordat we een product in de winkel kopen! Als je die verborgen impact ook meeneemt, kun je veel effectiever verduurzamen.
Goed nieuws dus. Bron: https://thinkbigactnow.org/nl/de-verborgen-impact/

Het boek ‘De verborgen impact’ van Babette Porcelijn heb ik voor mijn verjaardag gekregen van een goede vriendin van me. Dit heeft me veel inzicht en inspiratie gegeven hoe ik mijn impact Ć©cht kan verkleinen en heb het in een weekend uitgelezen.
Je mag het uiteraard van me lenen !!