Phishingaanval op Office 365-account leidt tot ceo-fraude

Een phishingaanval op een Office 365-account heeft geleid tot ceo-fraude waarbij criminelen probeerden om 3 miljoen euro van een Fins investeringsbedrijf te stelen. Dat laat anti-virusbedrijf F-Secure weten. Een medewerker van het bedrijf ontving een e-mail die van transportbedrijf DHL afkomstig leek.

Het ging echter om een phishingmail die naar een phishingsite linkte. Op deze phishingpagina vulde de medewerker de inloggegevens van zijn Office 365-account in. Aangezien er geen tweefactorauthenticatie werd gebruikt konden de criminelen zodoende op het account inloggen. De medewerker in kwestie verstuurde vanuit zijn e-mailaccount e-mails met betaalgegevens voor een transactie.

De criminelen monitorden deze berichten en verstuurden twee van deze e-mails opnieuw, alleen dan met een aangepast rekeningnummer. In een meegestuurd Excel-bestand hadden de criminelen het rekeningnummer gewijzigd waar 3 miljoen euro naar toe moest worden overgemaakt, wat ook werd gedaan. Het Fins dat de criminelen in het begeleidende bericht hadden gebruikt was dusdanig slecht dat dit uiteindelijk alarmbellen deed afgegaan. “Het was zeer slecht vertaald”, zegt onderzoeker Michael Sandelson.

Het investeringsbedrijf wist de transactie op tijd te bevriezen en heeft het bedrag inmiddels terug. Uit een onderzoek dat werd ingesteld bleek dat het account van de medewerker was gehackt. Inmiddels heeft het investeringsbedrijf tweefactorauthenticatie ingeschakeld en wachtwoorden van alle medewerkers gereset. “Het was de cybercriminelen bijna gelukt”, voegt Marko Buuri van F-Secure toe.

bron:
https://www.security.nl/posting/577708/Phishingaanval+op+Office+365-account+leidt+tot+ceo-fraude